
Yeni akımları hızlı tüketme konusunda bizimle yarışabilecek başka ülkeler var mı bilmiyorum ama bu konuda en hızlılardan olduğumuz kesin.

90’lı yıllara kadar çalıştığım İnfo A.Ş.’de bana bağlı olmayan bir departmanda hummalı bir hazırlık vardı. O dönem ben destek departmanı müdürüyüm, hazırlık yapan departman ise PC satış. Derken bir genel toplantıda projelerini açıkladılar. PC ve parçalarını internetten satmak.

İlk bilgisayar ülkemize benim doğduğum yıl 1960’da gelmesine rağmen , ancak 78 yılında üniversitede sadece Fortran 4.0 ile 30 satır kod yazarak uzaktan görebilen , fakat 79 yılında ise bizzat bilgisayar işinde çalışma şansı yakalayan ve artık dinazor denilebilecek nesildenim.

İlkokul yıllarında gazetenin birinde gördüğüm resim ve altındaki yazı hiç aklımdan çıkmaz. Gökdelenlerin olduğu çizim resmin altında, 1980 Türkiye’si diyordu. Halbuki Kızılay Emek binasını saymazsak 1983’e kadar hiç gökdelen inşa edilmedi.

Çocukluk ve erken gençlik yıllarımızda Ortak Pazar olarak duyduğumuz sonralarında Gümrük Birliği ve elbette nedir bu Avrupa Birliği?

Yugoslavya’nın dağılması ile ortaya çıkan ülkelerden biri Karadağ, nüfusu 650.000 civarında, yatırımcıların, rantçıların, serbest dolaşım peşinde olanların, turistlerin yani özetle herkesin gözdesi, neden mi, anlatayım.

İlk defa bir ülkenin pasaport polisinin gülümseyerek hoş geldiniz dediği ülkeydi Küba. Özellikle seçilmiş güzel hanımefendi polisler arasından ilerleyerek sıcak ve doğası muhteşem ülkeye adım attım.

Bilgi paylaştıkça değerlenir.

Buraya “iyilik” kelimesinin sözlük anlamını yazmakla başlamak istemedim. Derinlemesine bilgim olmayan felsefi ve sosyal yönlerini de vurgulamam hiç uygun olmazdı. Ben hep iyiliğin, iyilik yapmanın ve iyi insan olmanın yaşanılmış hikayelerini paylaşan olmak istedim.

Bu gelişmeler karşısında sektör ne yaptı? Simet’i sevmeyeneler zaten çok memnun, ohh iyi oldu diyorlar, sevip sevmeme bir kenara bu güne kadar bu marka ürünleri Simet’ten alanlar ne yapıyor? Hangisi ucuza verirse ondan alıyor. İtiraz eden, ses çıkaran yok, alkış var. Bu durumu inceleyip haklının yanında olmaya çalışan STK’mız var mı ? yok.

Türkiye'nin 80ler öncesi daha ahlaklı olduğunu savunanların aynı gruplar olduğunu düşünüyorum.

Zirve tektir yahu

Sorularla Bilişim Zirvesi

Son yıllarda yaşananlar yerli ve milli yazılımların önemini bir kez daha ortaya koydu. Biz de elbette her ülke vatandaşı gibi bunu destekliyoruz. Geçenlerde Ankara’da bir etkinlikte BTK Kurum Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek Bey’in de Twitter mesajında belirttiği üzere basın olarak da bu haberlerin duyurulmasında en önemli kaynak durumundayız.

İlk önce Unix vardı, 60’lı yılların başında ortaya çıksa da 70’li yılların ikinci yarısında yayılmaya başladı, 80’li yıllarda ise birçok büyük sistemlerin işletim sistemi oluverdi.

Başlığa bakıp hemen suçlamaya çalışmayın, teşbihte hata olmaz, yani suya yazılan uçar gider misali dijitalde olan bir veri silinebilir, hack edilebilir, değiştirilebilir demek istedim

Tesla sayfasında Elon Musk’ı şöyle anlatmışlar: Elon Musk, Tesla’nın kurucu ortağı ve CEO’su olup, şirketin elektrikli araçlarının, batarya ürünlerinin ve solar çatıların tüm ürün tasarımını, mühendisliğini ve üretimini denetlemektedir.

Geçtiğimiz haftalarda “Ne olacak bu Pardus’un hali” başlıklı bir makale yazmıştım. Bu makalenin online tarafının linkini de sosyal medyada paylaştım. Beğenilerin yanında oldukça eleştiri de aldım

Siz 5G, yapay zeka, IoT gibi fiyakalı söylemlere pek aldırmayın, yerimizde sayıyoruz hatta küçülüyoruz.

Ben değilim. Dünya’da teknolojiler yavaş gelişiyor. Herkese biraz anlamsız gelebilecek bu tezimi açıklamaya çalışayım;

82,4 milyon nüfusa sahip ülkemizde, nüfusun yüzde 72’sine karşılık gelen 59.36 milyon internet kullanıcısı var. Bu nüfusun yüzde 63’ü aktif sosyal medya kullanıcısı, yani 52 milyon kişi

Korona başımızda iken evde kalınca yazacak konu arıyor insan. Benimki her zaman olduğu gibi sadece masum fikir beyanı. Her eleştiriye hatta karşı görüşe açık. Hatam varsa öğrenirim belki de. Hatta yazanlara şimdiden teşekkürler.

Dünya’da internetin çıkışı ve yaygınlaşması bilgilerini yine internetin içinde bulmak çok kolay. Burada satırları doldurmayı gerektirmiyor. Benim makale bize nasıl geldiğiyle ilgili.

Devletler gerçek rakamları açıklasa moral kalmaz yani kafa sağlığı olmaz. Doğru rakamları açıklamasa soru işareti yaratır, açıklık olmaz ayrıca insanlar tedbir almamaya başlar.

İstihbarat örgütlerinin bilirsiniz, ABD’de CIA, İsrail’de Mossad, Rusya’da SVR, İngiltere’de MI6, Çin’de MSS filan. Hepsi elbette kendi ülkelerinin çıkarına dış ülkelerde çalışmalar yapan örgütler. Benim, tahmin ediyorum CIA ile tanışmam 2012 yılı.

Teknoloji sevdalısı içinde her zaman yurtsever duygular taşısa da ürünün milliyetine bakmaz, üretenlerin kimliği önemli değildir, yeter ki ürün yenilikçi, sağlam, kullanışlı ve güvenli olsun. Hangi teknoloji bu konularda ne kadar ileriyse onun kahramanı odur.

Gelgez.net sitesinden aldığım bu bilgiler ışığında yolsuzluğun nedenleri için belirlenen maddelerden beş tanesi şu şekilde sıralanabilir:
1-Yoksulluk 2-Cehalet ve yetersiz eğitim 3-İşsizlik 4-Açgözlülük 5-Zayıf Yönetimler.

Cevabım hep net olmuştur; “tamam bununla ilgileneceğim ama lütfen önce kendi görevlerine odaklan, herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın.”

Bizde devlet fabrikalarını satmak dışında Serbest Piyasa ekonomisi zaten yoktu. Global pazarlara pek açılıp rekabet de edemedik, bu nedenle bizde pek de bir şey değişmedi.

“Hayvanlara şiddete son” söylemini yapıyor olmamıza üzülürken bu denli kadınları koruyabilmek için çaba sarfediyor olmak yürekler acısı.

Öncelikle kamu, sonrasında bilişim STK’ları ve özel sektör firmaları, gelin BThaber ve Bilişim 500’e sahip çıkın, küçük hesapları, kırgınlıkları, hatalarımızı bir kenara koyun. Sektörümüz için, ülkemiz için faydalı olduğu için katılım sağlayın, kurullarımıza katılın, önerilerinizi mail atın, beni arayın, ne yaparsanız yapın ama lütfen bu 2 önemli d

Dresner Advisory Services’in yaptığı bir araştırmaya göre Asya Pasifik, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Kuzey Amerika da dahil olmak üzere araştırmaya katılanların %61’i bu süreçte bütçelerinin etkileneceğini söylemiş. Negatif etki alanlara göre şöyle; tedarik zinciri ve imalat %89, üst yönetim %83, pazarlama %75, finans %65, BT %60, Ar-Ge %60.

Cumhurbaşkanlığının son açıklamasına göre kamu bünyesindeki sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri birleştirilerek Türkiye Hayat ve Emeklilik şirketi ismiyle yeni yapısına kavuştu.

Dünya mobil internet hızı ortalama 35Mbps download 11Mbps upload 42ms latency, kabloluda rakamlar sırasıyla 85, 44 ve 22ms latency. Hemen evde bir test yaptım. Mobil 7.19 dowload, 9.64 upload, kabloluda bu rakamlar 14Mps download, 0.61 upload çıktı.

Bu haftaki yazım için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sayfasını inceledim. Bilişim sektörünün devlet tarafındaki en önemli sitelerinden biri BTK.gov.tr
Yeni tasarımına ne zaman kavuşmuş bilgim yok fakat güzel ve daha anlaşılır olmuş.

Artık internette bilgiyi aramak bile gerekmez duruma geldi, çok yakında bunu da sizin için yapacak robotlar bizlerle olacak. Bu kaçınılmaz.

40 yılı aşkın da çalışıyorum, yine de bazı şeyleri anlamakta zorluk çekiyorum, lütfen bana bilgi verin, öğretin.

Bugünlerde geçmiş 6 aydan daha fazla artış görülen covid-19 yayılımı yaşamı, halkı ve elbette tüm sektörleri etkilemeye devam ediyor. Günlük hastalığa bulaşan kişi sayısı 2000’leri aştığı gibi, ağır hasta sayılarındaki artış da ürkütücü doğrusu. Her gün 100’e yakın vefat haberi almaya başladık. İşin daha da kötüsü buna alışmaya başladık.

Daha önceki yıllarda da konuşulurdu ama 1999 depreminden sonra oldukça fazla dile geldi. Zaman zaman hafiflese de küçük depremler yaşanıyor olması kendini hemen hatırlattı. Bugünlere kadar geldik ve maalesef İzmir’de yeni bir deprem gerçeği ile yeniden yasa boğulduk.

2010 yılı sonlarında başarıyla yürüttüğüm Kaspersky ülke müdürlüğü görevimde sıkıntılar çıkmaya başlamıştı. 2011 yılında da istifa ederek ayrıldım. Bu sürecin birçok nedeni vardı ama beni hala rahatsız eden bir konunun detaylarını

BTHABER Şirketler Grubu, Mart ayıyla birlikte çok hızlı hareket ederek hatta belki de teknoloji basınında en önce ürün ve hizmetlerini dijital ortama taşıma başarısını gösterdi. Grubumuzun dijital çevikliğinin ve vizyonun kanıtı oldu bu hareket.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan verilere göre 9 milyon 394 bin 125’i erkek, 8 milyon 714 bin 735’i kız olmak üzere toplam 18 milyon 108 bin 860 öğrenci örgün eğitim alıyor.

İlk günlerinden beri Corona virüsün ve salgının geleceğini, yakın ve orta vadede bize getireceği sorunları neden doktorlara sorduklarını bir türlü anlamamıştım. Bu konuların daha ziyade virüs ve bakteri işleri ile ilgilenenlere sorulması gerektiğini düşünüyordum. Sorularıma cevap alabileceğim kişiler yani virüslerle ilgilenenlere virologist deniyor

“Vefa” benim kesinlikle “Açık ve şeffaf olmak” ile beraber en çok önem verdiğim duygudur. Maalesef iş hayatında çok da karşılaştığımız bu duyguya sahip olmayan yani vefasız insanlara tahammül etmek benim için gerçekten imkansız denilebilir.

İş hayatında size bir işin çözümü için 10 adım, 5 yasa ve benzeri sayısallaştırılmış çözümler öneriliyorsa o bilgiye şüpheyle bakmanızı öneririm. İş dünyası öyle bir şey değil, birçok etken ve değişkenle baş etmeniz, her gün kendinizi yenilemeniz gereken bir yaşam var orada. Hepsini burada yazmak mümkün değil elbette ama zaman zaman bahsetmeye çalı

Daha önce de duymuştum bunu birkaç kez. Başka bir sürü benzerini de; Che Guavera’nın dediği “Kaybettiğinde değil, vazgeçtiğinde yenilirsin” ya da Abraham Lincoln’un dediği gibi “Hiçbir şeyden asla vazgeçme; çünkü vazgeçenler yalnızca kaybedenlerdir.”

Bu nasıl başlık diyebilirsiniz. Fakat yazıyı okumayı tamamladığınızda fikriniz değişebilir.

VOC Test Projesi: Ana amacının ulusal mesleki standartların oluşturulması ve yeterliliklerin geliştirilmesi, bu yetkinliklerin yapılacak testler sonucu sertifikalandırılması.

Mağazalar yani sektör deyimiyle retail, bu avantajı uzun yıllar elinde tuttu. Bu dönemde kendini yenileyen, farklı yöntemlerle farklılık ve farkındalık yaratan bayiler de başarılı olmadı değil, onları tebrik etmek lazım.

Evet, geçen haftaki yazımızdan devam edelim. Benim o yıllarda fuardan anladığım İzmir enternasyonel fuarıydı. Baba memleketi İzmir’de fuar zamanı İzmir ayrı bir şenlenir, güzelleşirdi, özellikle 9 Eylül İzmir’in kurtuluşu yıl dönümünde kent ve fuar alanı kalabalıklaşır, 9 Eylül meydanında iğne atacak delik kalmazdı.

Siz hiç zararlı eğitim diye bir şey duydunuz mu? “Eğitim her şeydir”, “Önce eğitim” derken bu da nereden çıktı diyebilirsiniz.

Bu cevap şimdi size çok şaşırtıcı geliyor değil mi? Oda büyüklüğünde bilgisayar holdinge onbinlerce dolara mal olmuş, beklenti düzgün bordo ve muhasebe işlemleri yapabilmek. 128KB memory, yeni teknoloji 90MB hard disk. Sistem denmesinin sebebi de bu, o dönemin müthiş teknolojileri tam bir oda büyüklüğündeydi.

Sürekli bir şekilde geliştirilmesi düşünülen Rehber’den kısa bir özet çıkarmaya çalıştım.

Ahi’nin sözlük manası Arapçada “Kardeşim” demekmiş, 5 çekirdek ilke ile, “Toplumsal Sorumluluk, Hizmette Mükemmellik, Dürüstlük ve Doğruluk, Ortak Yaşama” ile örnek bir ‘yatay örgütlenme’ yapısında olduğu da belirtiliyor.

İster Asya’dan göç eden atalarımıza bakalım, istersek bu göçmenlerle birleşen Anadolu halklarına bakalım hepsinde kadının yeri bir farklı.

Rehber
Bizim topraklarda okumak zordur. İnsanların güçleri ve zamanları zorlu hayat mücadelesi nedeniyle daha ziyade ekmek parası için harcanır. Çalışan insan günün yorgunluğunda TV karşısında uyuya kalır, bu çalışan bir de kadınsa evdeki temizlik, b

Şimdi tekrar düşündüğümde yine ayrılması gerektiği sonucuna vardım.

BThaber’in 1300. sayısını okuyorsunuz. Bunun anlamı tam 1300 hafta, yani 26 yılı aşkın emek, bir tarih, bir efsane…

1 Ekim 2020 tarihinde kurulan derneğimiz BiTekDer, yaşanılan salgın nedeniyle halen geçici yönetim kurulu ile çalışmalarına devam ediyor. 28 Nisan’da yapacağı genel kurulda yönetim kurulu ve diğer kurullar kesin olarak belir

Yemeksepeti CEOsu Nevzat Aydın Twitter hesabında “Tüm tweetlerim bağlayıcıdır. Yemeksepeti, Trabzonspor, Zagor, Boğaziçi Üniversitesi, U2, Fikret Mualla, Christopher Nolan ve niceleri…” demiş. Evet bağlıyor…

Teknoloji ve paralelinde internetin bize kazandırdığı sosyal medya nimetini artıları ve eksileri ile incelemek istedim. Bu çalışmaya Türkiye Bilişim Derneği’nin bir çalıştayı sebep oldu. Hem çalıştay hem de bu vesile için derneğimize buradan da teşekkür ederim.

Florida’da ağaca çarpan Tesla Model S anında alev aldı. Araçtan çıkamayan sürücü yanarak can verdi. Açılmayan kapı ve sönmeyen hava yastığı nedeniyle sürücü yanarak can verdi. 28 Şubat 2019 Dallas’ta park halindeki Tesla Model S, kendi kendine yanmaya başladı. Uzmanlara göre son dönemlerde gelen Model S ve X yangınlarının sebebi ise eskiyen batarya

Yüzde 20 olan kurumlar vergisi, 1 Temmuz 2021 itibaren verilmesi gereken beyannamelerle başlamak üzere 2021 yılı kazançları için yüzde 25’e, 2022 yılı kazançları için yüzde 23’e yükseltildi.

Her yıl yeni bir tema birliğin merkezi Cenevre’den açıklanıyor. Geçmişte kullanılan bazı temalar şöyle:

Peter Drucker üstad böyle demiş. Üstadın üstüne kelam olmaz ama bence de öyle.

Bu aralar Linkedin’de anketler çok moda. Herkes bir konuda ama olduk olmadık her konuda anket paylaşıyor. Geçenlerde ben de modaya uyup “Anket paylaşmaktan sıkılmadınız mı?” diye anket çıktım, ciddiye alındı ve 350 cevap geldi. Garip olan sonuçların %80’i anketlerden sıkıldım şeklindeydi.

Bu yazıya kendi kalemimden ortaya çıkan kitabımdan alıntı yaparak başlamak istiyorum.

BTK’nın yayınladığı pazar verileri raporuna göre 2020 yılı sonunda Türkiye’de 424.915 km uzunluğunda fiber altyapı bulunuyor. Fiber altyapı uzunluğunun son bir yılda sadece yüzde 9 arttığı görülüyor.

ANA SAYFA » BEYAZ KÖŞE
E1G ve E1H
Murat GöçeTARAFINDAN 21 HAZİRAN 202101.2K Görüntülemeler
Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri Derneği güzel bir inisiyatif başlattı. Ekransız 1 Gün anlamına gelen E1G, teknolojinin öneminin bilincinde olan Bilişim Teknolojileri Eğitimcileri uzmanlığında hayata geçirilen bir farkındalık hareketi.

Herkes bu hikayeleri anlatır, güler, ne saflar var ya derdi.

Bütün bu güzide derneklerimiz çok başarılı. Sektöre ve ülkemize büyük katkıları var. İnanılmaz özveriyle çalışıyorlar, yönetim kurulları ve çalışma gruplarının gecelerini gündüze kattıklarını bizzat gördüm, yaşadım. Sektörümüz ve dolayısıyla ülkemiz bu derneklerimize çok şey borçlu.

Tüketici fiyat endeksi (TÜFE) yıllık %17,53 olarak açıklandı, 2017’de ikili haneye çıkan oran sürekli dalgalansa da geldiğimiz noktada rahatsız edici, üzücü. Bilişim satışlarının düşüşü de aynı yıllara denk geliyor. Sektörde dolar bazında küçülme 2016 yıllarında başlamıştı.

Türkiyemizin ve sektörün değerli STK’sı Türkiye Bilişim Sanayicileri Derneği TÜBİSAD uzun zamandır yaptığı gibi Bilişim Sektörü Pazar verileri raporunu açıkladı. 2020 yılında pazar büyüklüğü 189,0 milyar TL’ye (26,9 milyar USD)

Son haftalarda iki büyük bankamızın işlemlerinde sorun olması nedeniyle birden “Mainframe Bilgisayar” ismini duyar olduk. Eminim birçok kişi ilk defa duydukları bu kavram için çok demode sistem diye düşünmüş olabilirler, gerçek pek öyle değil.

Ziya Paşa şöyle diyor: “Ayinesi iştir kişinin lafa bakılmaz/ Şahsın görünür rütbe-i aklı eserinde.”
.jpg)
Biri size başarılı olmanın 10 yolu gibi bir şey diyorsa, hemen oradan uzaklaşın. Başarı öyle iki satır okuyup sonuca ulaşmak değildir. “Nasıl başarılı olunur”u anlatmak için 42 yıllık sektör deneyiminde öğrendiklerimden çıkardığım sonucu paylaşmak istiyorum. Yüzde 100 doğruluğunu garanti edemem, öyle olsa kendim bugün en başarılı insan ilan edilird