
Yeni akımları hızlı tüketme konusunda bizimle yarışabilecek başka ülkeler var mı bilmiyorum ama bu konuda en hızlılardan olduğumuz kesin.

90’lı yıllara kadar çalıştığım İnfo A.Ş.’de bana bağlı olmayan bir departmanda hummalı bir hazırlık vardı. O dönem ben destek departmanı müdürüyüm, hazırlık yapan departman ise PC satış. Derken bir genel toplantıda projelerini açıkladılar. PC ve parçalarını internetten satmak.

İlk bilgisayar ülkemize benim doğduğum yıl 1960’da gelmesine rağmen , ancak 78 yılında üniversitede sadece Fortran 4.0 ile 30 satır kod yazarak uzaktan görebilen , fakat 79 yılında ise bizzat bilgisayar işinde çalışma şansı yakalayan ve artık dinazor denilebilecek nesildenim.

İlkokul yıllarında gazetenin birinde gördüğüm resim ve altındaki yazı hiç aklımdan çıkmaz. Gökdelenlerin olduğu çizim resmin altında, 1980 Türkiye’si diyordu. Halbuki Kızılay Emek binasını saymazsak 1983’e kadar hiç gökdelen inşa edilmedi.

Çocukluk ve erken gençlik yıllarımızda Ortak Pazar olarak duyduğumuz sonralarında Gümrük Birliği ve elbette nedir bu Avrupa Birliği?

Yugoslavya’nın dağılması ile ortaya çıkan ülkelerden biri Karadağ, nüfusu 650.000 civarında, yatırımcıların, rantçıların, serbest dolaşım peşinde olanların, turistlerin yani özetle herkesin gözdesi, neden mi, anlatayım.

İlk defa bir ülkenin pasaport polisinin gülümseyerek hoş geldiniz dediği ülkeydi Küba. Özellikle seçilmiş güzel hanımefendi polisler arasından ilerleyerek sıcak ve doğası muhteşem ülkeye adım attım.

Bilgi paylaştıkça değerlenir.

Buraya “iyilik” kelimesinin sözlük anlamını yazmakla başlamak istemedim. Derinlemesine bilgim olmayan felsefi ve sosyal yönlerini de vurgulamam hiç uygun olmazdı. Ben hep iyiliğin, iyilik yapmanın ve iyi insan olmanın yaşanılmış hikayelerini paylaşan olmak istedim.

Bu gelişmeler karşısında sektör ne yaptı? Simet’i sevmeyeneler zaten çok memnun, ohh iyi oldu diyorlar, sevip sevmeme bir kenara bu güne kadar bu marka ürünleri Simet’ten alanlar ne yapıyor? Hangisi ucuza verirse ondan alıyor. İtiraz eden, ses çıkaran yok, alkış var. Bu durumu inceleyip haklının yanında olmaya çalışan STK’mız var mı ? yok.

Türkiye'nin 80ler öncesi daha ahlaklı olduğunu savunanların aynı gruplar olduğunu düşünüyorum.

Zirve tektir yahu

Sorularla Bilişim Zirvesi

Son yıllarda yaşananlar yerli ve milli yazılımların önemini bir kez daha ortaya koydu. Biz de elbette her ülke vatandaşı gibi bunu destekliyoruz. Geçenlerde Ankara’da bir etkinlikte BTK Kurum Başkan Yardımcısı Gazali Çiçek Bey’in de Twitter mesajında belirttiği üzere basın olarak da bu haberlerin duyurulmasında en önemli kaynak durumundayız.

Başlığa bakıp hemen suçlamaya çalışmayın, teşbihte hata olmaz, yani suya yazılan uçar gider misali dijitalde olan bir veri silinebilir, hack edilebilir, değiştirilebilir demek istedim

Tesla sayfasında Elon Musk’ı şöyle anlatmışlar: Elon Musk, Tesla’nın kurucu ortağı ve CEO’su olup, şirketin elektrikli araçlarının, batarya ürünlerinin ve solar çatıların tüm ürün tasarımını, mühendisliğini ve üretimini denetlemektedir.

Geçtiğimiz haftalarda “Ne olacak bu Pardus’un hali” başlıklı bir makale yazmıştım. Bu makalenin online tarafının linkini de sosyal medyada paylaştım. Beğenilerin yanında oldukça eleştiri de aldım

Siz 5G, yapay zeka, IoT gibi fiyakalı söylemlere pek aldırmayın, yerimizde sayıyoruz hatta küçülüyoruz.

Ben değilim. Dünya’da teknolojiler yavaş gelişiyor. Herkese biraz anlamsız gelebilecek bu tezimi açıklamaya çalışayım;

82,4 milyon nüfusa sahip ülkemizde, nüfusun yüzde 72’sine karşılık gelen 59.36 milyon internet kullanıcısı var. Bu nüfusun yüzde 63’ü aktif sosyal medya kullanıcısı, yani 52 milyon kişi

Korona başımızda iken evde kalınca yazacak konu arıyor insan. Benimki her zaman olduğu gibi sadece masum fikir beyanı. Her eleştiriye hatta karşı görüşe açık. Hatam varsa öğrenirim belki de. Hatta yazanlara şimdiden teşekkürler.

Dünya’da internetin çıkışı ve yaygınlaşması bilgilerini yine internetin içinde bulmak çok kolay. Burada satırları doldurmayı gerektirmiyor. Benim makale bize nasıl geldiğiyle ilgili.

Devletler gerçek rakamları açıklasa moral kalmaz yani kafa sağlığı olmaz. Doğru rakamları açıklamasa soru işareti yaratır, açıklık olmaz ayrıca insanlar tedbir almamaya başlar.

İstihbarat örgütlerinin bilirsiniz, ABD’de CIA, İsrail’de Mossad, Rusya’da SVR, İngiltere’de MI6, Çin’de MSS filan. Hepsi elbette kendi ülkelerinin çıkarına dış ülkelerde çalışmalar yapan örgütler. Benim, tahmin ediyorum CIA ile tanışmam 2012 yılı.

Teknoloji sevdalısı içinde her zaman yurtsever duygular taşısa da ürünün milliyetine bakmaz, üretenlerin kimliği önemli değildir, yeter ki ürün yenilikçi, sağlam, kullanışlı ve güvenli olsun. Hangi teknoloji bu konularda ne kadar ileriyse onun kahramanı odur.

Gelgez.net sitesinden aldığım bu bilgiler ışığında yolsuzluğun nedenleri için belirlenen maddelerden beş tanesi şu şekilde sıralanabilir:
1-Yoksulluk 2-Cehalet ve yetersiz eğitim 3-İşsizlik 4-Açgözlülük 5-Zayıf Yönetimler.

Cevabım hep net olmuştur; “tamam bununla ilgileneceğim ama lütfen önce kendi görevlerine odaklan, herkes kendi işini en iyi şekilde yapsın.”

Her firma kurumsallaşmış mıdır? Hayır. Şirket varsa kurumsal yapıdır ama kurumsallaşmamış olabilir.

Bizde devlet fabrikalarını satmak dışında Serbest Piyasa ekonomisi zaten yoktu. Global pazarlara pek açılıp rekabet de edemedik, bu nedenle bizde pek de bir şey değişmedi.

“Hayvanlara şiddete son” söylemini yapıyor olmamıza üzülürken bu denli kadınları koruyabilmek için çaba sarfediyor olmak yürekler acısı.

Öncelikle kamu, sonrasında bilişim STK’ları ve özel sektör firmaları, gelin BThaber ve Bilişim 500’e sahip çıkın, küçük hesapları, kırgınlıkları, hatalarımızı bir kenara koyun. Sektörümüz için, ülkemiz için faydalı olduğu için katılım sağlayın, kurullarımıza katılın, önerilerinizi mail atın, beni arayın, ne yaparsanız yapın ama lütfen bu 2 önemli d

Dresner Advisory Services’in yaptığı bir araştırmaya göre Asya Pasifik, Avrupa, Orta Doğu, Afrika ve Kuzey Amerika da dahil olmak üzere araştırmaya katılanların %61’i bu süreçte bütçelerinin etkileneceğini söylemiş. Negatif etki alanlara göre şöyle; tedarik zinciri ve imalat %89, üst yönetim %83, pazarlama %75, finans %65, BT %60, Ar-Ge %60.

Cumhurbaşkanlığının son açıklamasına göre kamu bünyesindeki sigorta ve bireysel emeklilik şirketleri birleştirilerek Türkiye Hayat ve Emeklilik şirketi ismiyle yeni yapısına kavuştu.

Dünya mobil internet hızı ortalama 35Mbps download 11Mbps upload 42ms latency, kabloluda rakamlar sırasıyla 85, 44 ve 22ms latency. Hemen evde bir test yaptım. Mobil 7.19 dowload, 9.64 upload, kabloluda bu rakamlar 14Mps download, 0.61 upload çıktı.

Bu haftaki yazım için Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu’nun sayfasını inceledim. Bilişim sektörünün devlet tarafındaki en önemli sitelerinden biri BTK.gov.tr
Yeni tasarımına ne zaman kavuşmuş bilgim yok fakat güzel ve daha anlaşılır olmuş.

Artık internette bilgiyi aramak bile gerekmez duruma geldi, çok yakında bunu da sizin için yapacak robotlar bizlerle olacak. Bu kaçınılmaz.

40 yılı aşkın da çalışıyorum, yine de bazı şeyleri anlamakta zorluk çekiyorum, lütfen bana bilgi verin, öğretin.

Bugünlerde geçmiş 6 aydan daha fazla artış görülen covid-19 yayılımı yaşamı, halkı ve elbette tüm sektörleri etkilemeye devam ediyor. Günlük hastalığa bulaşan kişi sayısı 2000’leri aştığı gibi, ağır hasta sayılarındaki artış da ürkütücü doğrusu. Her gün 100’e yakın vefat haberi almaya başladık. İşin daha da kötüsü buna alışmaya başladık.

Daha önceki yıllarda da konuşulurdu ama 1999 depreminden sonra oldukça fazla dile geldi. Zaman zaman hafiflese de küçük depremler yaşanıyor olması kendini hemen hatırlattı. Bugünlere kadar geldik ve maalesef İzmir’de yeni bir deprem gerçeği ile yeniden yasa boğulduk.

2010 yılı sonlarında başarıyla yürüttüğüm Kaspersky ülke müdürlüğü görevimde sıkıntılar çıkmaya başlamıştı. 2011 yılında da istifa ederek ayrıldım. Bu sürecin birçok nedeni vardı ama beni hala rahatsız eden bir konunun detaylarını

BTHABER Şirketler Grubu, Mart ayıyla birlikte çok hızlı hareket ederek hatta belki de teknoloji basınında en önce ürün ve hizmetlerini dijital ortama taşıma başarısını gösterdi. Grubumuzun dijital çevikliğinin ve vizyonun kanıtı oldu bu hareket.

Milli Eğitim Bakanlığı (MEB) tarafından açıklanan verilere göre 9 milyon 394 bin 125’i erkek, 8 milyon 714 bin 735’i kız olmak üzere toplam 18 milyon 108 bin 860 öğrenci örgün eğitim alıyor.

İlk günlerinden beri Corona virüsün ve salgının geleceğini, yakın ve orta vadede bize getireceği sorunları neden doktorlara sorduklarını bir türlü anlamamıştım. Bu konuların daha ziyade virüs ve bakteri işleri ile ilgilenenlere sorulması gerektiğini düşünüyordum. Sorularıma cevap alabileceğim kişiler yani virüslerle ilgilenenlere virologist deniyor