Startup Gerçeği



Şimdilerde hala bitcoin gibi para ödeme sistemleri ile sınırlı sanılan bu teknoloji konusunda da kısa sürede tüm bilişimciler olarak kısa sürede uzman olacağımız kesin. Baksanıza bir sürü BlockChain etkinliği düzenleniyor, BlockChain kitabı ve hatta BlockChain derneğimiz bile var. İçinde IBM , Oracle gibi 20 dev bilişim firması oturup bunun üzerinde çalışıyorlar ama biz o yolları çoktan geçmişiz belli. Başarılar dileriz.

Bütün bu teknolojiler gelir, gündeme oturur, sonra başka bir teknolojiye yerini bırakır elbet ama temelleri iyi oturtulursa , ancak o zaman sonraki teknolojiler daha iyi anlaşılabilir. Daha bulut yapısını anlamamış geniş kitleler varken onlara BlockChain ile gitmek çok da kolay olmasa gerek.

Tamam diyelim teknolojiler yenileri ile yer değiştiriyor, peki bu startup’lar konusu ne oldu, bilen var mı?  Ortaya bir sürü “Ben yatırımcıyım” diyen insan çıktı, bazıları bununla kalmadı “ Ben en hasıyım, melek derecesine çıktım” diyerek kendini Melek yatırımcı ilan etti. Hep yurtdışından kopya hem bir özentilik tadında. Peki ne oldu? Ülkemizde yatırım alan kaç startup var?  1?5?15? Hangi başarıları getirdiler? İnsanlığa ya da en azından ülkemize ne faydalar sağladılar?

Evet, Dünya’da startup’lara müthiş destek var, inanılmaz projeler çıkıyor. Fakaaaat bu ülkelerin ekonomisi oturmuş, kobileri güçlü, üretim süper, markaları onlarca,  değil mi? Bizdeki durum nedir? Bunun tam tersi, kobiler kan ağlıyor, üretim sıfıra yakın, teknoloji üretimi hiç yok denecek kadar az. Ha biz kalkıp ne yapıyoruz, startup’lara destek.

Ben size birkaç tiyo vereyim. Bu startup fikirleri az da olsa bizde de çıkıyor, çok da güzel para desteği alıyorlar. Sonra ne mi oluyorlar? San Francisco firması.  Örnek de var : İki gencimiz bildiğimiz gözlük formu olmadan, sanki gözlük takılıymış gibi çalışan akıllı gözlük tasarladılar. Kulağın arkasına takılan aparat gözün önüne sank gözlük varmış gibi görüntüyü aktarıyor. Bir derneğimiz bu gençlere tam 9 Milyon lira verdi. Tamamen iyi niyetle , ürünü geliştirmeleri ve belki ülkemiz için bir marka ortaya çıkarmaları için.  Şimdi onlara , ABD’ye el sallayabiliriz. Çünkü ofisi çoktan taşıdılar.  Onlar haklı, çünkü Silikon vadisinde 90m USD daha almak üzereler. Peki Türk ekonomisine fayda var mı?  Ben bilmiyorum, dinlemeye , öğrenmeye hazırım. 9 Milyon ile ülkede kaç yazılımcı ve tasarımcı yetişir? Buyrun siz hesap edin.

Önce takkemizi önümüze koyup gerçeklerle yüzleşelim lütfen. Nefes alamayan Bilişim Teknolojileri firmalarını bir rahatlatalım önce ve akabinde teknoloji üretimi için destek verelim. Elbette yeni fikirler oluşması için gençlere fırsat da tanıyalım, onlara fikirlerini geliştirecek alanlar yaratalım. Fakat startuplara girişimci desteği, yatırımcı vs bunları kısmen kenara koyalım derim. Zaten doğru dürüst startup yatırımcısı yok bari kendimizi kandırmayalım.



http://www.bilisimdergisi.org.tr/bilisim-sektoru-yazarlar-kosesi/startup-gercegi.html